Akupunktur

Terapiform med rötter i Kina

Akupunktur är en uråldrig behandlingsform med ursprung i Kina. Behandlingen går ut på att lindra symptom och smärta med hjälp av nålar som sticks in ytligt i huden på specifika punkter på kroppen. Under många år var akupunkturen bespottad av vetenskaplig medicin då den ansågs tillhöra den omfattande pseudovetenskap som är så populär i vissa kretsar. Idag är just akupunktur en av få alternativa terapimetoder som accepteras även inom allmänmedicinen. Den blir allt mer accepterad i takt med att positiva resultat kan bevisas med vetenskapliga belägg. Inom medicinen används akupunktur enbart mot olika smärttillstånd.

Smärtstillande egenskaper 

Det ska sägas att akupunktur i många och mycket fortfarande har metafysiska föreställningar som grund där man talar om energier, yin och yang och de fem elementen. Det motsätter dock inte det faktum att nålsticken aktiverar kroppsliga smärtstillande funktioner samt blockerar smärtimpulser till det centrala nervsystemet. I vissa studier finns också belägg för att akupunktur kan verka hämmande mot illamående vid ex. graviditet, kemoterapi och efter operationer.

I Sverige måste man ha såväl en grundläggande utbildning i västerländsk medicin som en minst 3 år lång utbildning i kinesisk medicin för att få lov att kalla sig akupunktör.

I den här bloggen utforskar vi ämnet akupunktur såväl som andra intressanta, alternativa terapiformer. Vad kan tänkas accepteras i framtiden som ännu inte stöds av vetenskapen?

Vad är Reiki?

14 Jun 2023

Reiki är en form av energiläkning/healing som har sitt ursprung i Japan i början av 1900-talet. Det är baserat på idén att vi alla har en osynlig "livskraftsenergi" som flödar genom våra kroppar. En Reiki-utövare rör försiktigt sina händer precis ovanför eller på klientens klädda kropp, med avsikten att minska stress och främja läkning genom att uppmuntra ett hälsosamt energiflöde.

Ordet "Reiki" betyder "mystisk atmosfär, mirakulösa tecken." Det kommer från de japanska orden "rei", som betyder universell, och "ki", som betyder livsenergi.

Reiki är en typ av energiläkning. Enligt utövare kan energi stagnera i kroppen där det har förekommit fysisk skada eller till och med känslomässig smärta. Med tiden kan dessa energiblock orsaka sjukdom.

Energimedicin syftar till att hjälpa energiflödet och ta bort blockeringar på liknande sätt som akupunktur eller akupressur. Reiki-utövare tror att ett förbättrat energiflöde runt kroppen kan möjliggöra avslappning, lindra smärta, påskynda läkning och minska andra sjukdomssymtom.

Mikao Usui utvecklade Usui Reiki Ryoho, den mest aktuella formen av Reiki, 1922. Men människor har utövat Reiki i cirka 2 500 år.

Människor hänvisar också till Reiki som palm healing eller hands-on healing.

Homeopati

9 May 2022

Ordet homeopati kommer från de grekiska orden homios (som betyder lika eller liknande) pathos (lidande). Grundprincipen i detta medicinska system är att lika botar likande.

Inom denna lära så ses människan ur ett holistiskt perspektiv, man har alltså en helhetssyn. Man beaktar människans mentala/själsliga tillstånd, det känslomässiga/psykiska och det fysiska tillståndet.

En helhetsbehandling bygger på att människan själv mobiliserar läkande krafter och att symptomen endast är ett uttryck för organismens försök till att bota sig själv. Homeopatin igångsätter och understödjer denna process med hjälp av homeopatiska läkemedel.

Akupunktur mot mag- och tarmbesvär

18 Dec 2021

Akupunktur kan användas vid olika mag- och tarmbesvär. Många personer går runt idag och har ont i magen, matsmältningsbesvär, svullen buk och vet inte vad de ska göra åt det. Det är där akupunktur kan hjälpa! Ibland kan man tro att man har andra problem när man går till en akupunktör, men där det sedan visar sig att det är problem med magen och mjältens organ. Är det däremot så att du har tillfällig diarré, så kan det hjälpa med Hidrasec.

Mag- och tarmbesvär kan  leda till att man har olika inställning till mat, till exempel avsaknad av hunger. Om du har slem i halsen så kan det bero på svag mjälte. Har du hetta i magen, så kan det göra att du har problem med att gå på toa. Magbesvären som smärta i magen kan även visa sig vid specifika tidpunkter. Vanligt är nattetid vid fem-tiden på morgonen då tjocktarmens tid börjar.

Akupunktur är bra för olika saker

Att testa akupunktur är inte fel då det kan hjälpa mot en massa olika saker. Det kan vara bra för allergier, för huvudvärk, för menssmärta, mentala besvär och så vidare. Om du inte testat detta, så kanske det är dags nu?  Hos en utbildad diplomerad Akupunktör som är medlem i Svenska Akupunkturförbundet, kan du lita på att du får en trygg och säker akupunkturbehandling. Du kan hitta den närmaste dig genom att göra en sökning på Google.

Olika kurer mot halsbränna

17 Dec 2021

Halsbränna, det är inte kul att drabbas av, men det är helt ofarligt! Det allra bästa mot det, det brukar vara att ta Gaviscon. Dock finns det andra kurer att testa. En grej som sägs hjälpa mot det, det är zonterapi! Zonterapi kan förutom att lindra magkrämpor även hjälpa med att behandla hela kroppen med hjälp av reflexzonerna i din fot. Det finns de som menar att akupunktur fungerar mot halsbränna. 

Andra metoder som sägs vara bra, det är äta viss mat mot det. Det kan vara bra att testa dessa;

  • Yoghurt
  • Te med kamomill
  • Ingefära 
  • Gurkmeja 
  • Avokado
  • Aloe vera
  • Banan
  • Äppelcidervinäger

Fiberrik mat sägs även det vara bra mot halsbrännan.

Vad ska du undvika att äta/dricka?

Det finns en del mat och dryck som kan öka risk för halsbränna. Bland annat dessa:

  • Choklad
  • Fettig mat
  • Vitlök
  • Tomater
  • Mjölk
  • Te
  • Kryddrik, stark mat
  • Coca Cola
  • Fet stekt eller friterad mat
  • Kolsyrad dryck
  • Munkar
  • Bröd
  • Nudlar
  • Pizza

Du bör även dra ner på alkohol, sluta röka, sluta stressa och eventuellt gå ner i vikt. För alla de sakerna kan också öka risken för dig att drabbas av halsbränna. 

Köp hem Gaviscon

Inte alla huskurer kanske är för dig, så det kan vara bra att köpa hem Gaviscon. Det är ett receptfritt läkemedel mot sura uppstötningar och halsbränna. Det är skonsamt och finns på apotek i flytande form (oral suspension) och som tuggtabletter.

Vissa myndigheter är mer skräckinjagande än andra

11 Nov 2021

Något många fasar över, det är att få hem ett kuvert med Kronofogden som avsändare. Denna myndighet är är en central svensk statlig förvaltningsmyndighet, som bland annat har till uppgift att tillse att obetalda skulder blir betalda. Så länge du sköter din ekonomi och betalar det du ska, så kommer du troligen inte att höra från dem. Men ibland kan det även hända den bästa att man missat att betala och då får man ju se till att göra rätt för sig. Ibland händer det att man själv behöver få kontakt med denna myndighet. Du kan gå via Kronofogden kontakt för att hitta deras telefonnummer med mera. Sedan finns det även mycket info på Kronofogdens egen hemsida. De har numera även att det går logga in på "mina sidor". Det gör det lättare att se OM man har skuld och vad man har för skyldigheter samt vad man ska göra.

Våga ta kontakt med Kronofogden

Tyvärr är det många som stoppar huvudet i sanden så fort de hamnar hos Kronofogden. Det är alltid bättre dock att öppna alla kuvert från dem, eller läsa deras brev i digitala brevlådan. Oftast är det ju saker du måste göra. Om du känner att kravet är fel eller vill veta mer, så är det bara att använda Kronofogden kontakt och prata med dem. Även om de styrs av lagar och regler, så är det människor som är handläggare, som du och jag och de gör sitt bästa för att hjälpa dig.

Testa spikmatta

11 Sep 2021

En spikmatta är inte fel att köpa och använda. Det är ett sätt att kunna ge sig akupunktur, utan att besöka en akupunktör. På FitnessFrank kan du jämföra olika modeller och hitta bäst i test. Att ligga på en spikmatta gör att då sänds så kallade triggerpunkter i kroppen signaler till ryggmärgen. Det i sin tur gör att hjärnan tillverkar eget morfin. Så kallade endorfiner.

Att ligga på spikmatta gör att blodkärl vidgas och cirkulationen ökar. Muskelkramper kan släppa och det kan även göra att värk avtar. 

Så ligger du på en spikmatta

Är du ovan, ha på dig en t-shirt eller lägg ett tunt lakan mellan mattan och huden. En del kan ligga 20 minuter, andra börjar med 10 minuter per gång.

Om det gör ont, testa att ha spikmattan på ett mjukt underlag som i sängen eller på en matta. Det gör att det inte blir ett lika hårt mottryck.

Lägg en kudde under nacken för att komma åt överallt.

Har du svårt att ligga raklång kan du lägga underbenen på en stol eller säng för att få ner svanken. Efter en tids användning kommer du att kunna ligga på rygg med utsträckta ben.

Olika varianter av spikmatta

Spikmattor kommer i en mängd olika varianter. Ju fler piggar det är på den, desto bättre kommer trycket att fördelas över din kropp. Många väljer att börja med det indiska originalet Shakti eller den svenska spikmattan från Cura Comp AB.

Så smidigt med massagepistol

4 Aug 2021

Massage är ju något som är bra för kroppen så väl som det är skönt att få! Dock är det inte alltid man kan ta sig till en massör, eller att man har en partner som kan massera en! Då är det inte fel att satsa på en så kallad massagepistol. Du kan jämföra flera olika modeller på bastitest365.se. Massage i alla former har en massa fördelar! Bland annat så ökar det blodcirkulationen i kroppen, samt att det stärker immunförsvaret. Dessutom är massage bra för att motverka stress, och det påskyndar även läkning och återhämtning. Massage kan även lindra huvudvärk, oro och depression.

Smart att kunna massera sig själv

En mycket stor fördel med en massagepistol är att du då kan använda den på dig själv. Det gör att du kan ge dig själv den massage du behöver när du behöver den. Det är inte så svårt att använda den och det går att ha den på alla delar av kroppen. Många modeller har även olika typer av munstycken att byta med. 

Visst är det trevligt att gå till en massör, men det kan ju bli rätt dyrt i längden. Därmed kan det vara värt att satsa på att ha en egen massagepistol hemma, som du kan ta fram vid behov. Den går även att använda på andra med, inte bara för självmassage. Så är du ofta i behov av massage, så rekommenderar jag dig att skaffa en sådan!

Vad är homeopati?

15 Sep 2020

Homeopati, från grekiskans homoios "lika" och pathos "lidande", är ett alternativt medicinalsystem, som skapades av den tyske läkaren Samuel Hahnemann (1755–1843). Grundantagandet för homeopatin är att ett ämne som kan skapa vissa symptom hos en frisk individ kan bota samma symptom hos en sjuk individ, något som brukar kallas lika botar lika "similia similibus curentur” (liknande bör med liknande botas). - Wikipedia

En behandlingsform många gärna testar på det är homeopati. Det brukar användas vid såväl fysiska som mentala och känslomässiga besvär.

Vad är homeopati?

Den homeopatiska grundtanken är att kroppen har en inneboende läkekraft som, när det behövs, kan stimuleras genom att tillföra små mängder homeopatiska läkemedel. Man kan säga att det är ett sätt att bota sig, utan att tillföra kroppen kemikalier som kan orsaka biverkningar. Istället försöker man att stärka den  egna vitalkraften så att kroppen själv kan ta hand om det som orsakar obalans. Det kan vara bakterier, virus eller annat. Det brukar ofta leda till att man orkar mer och blir friskare. 

Kropp, själ och psyke behöver vara i harmoni för att kroppen och vi själva ska må bra. Detta kan uppnås med hjälp av homeopati.

Behandlingen är alltid individuell och hänsyn måste alltså tas till hela individen, då med fysiska, känslomässiga och mentala symtom.

Hur en behandling går till

Behandlingen kan se på lite olika sätt. Men första besöket brukar vara det längsta och kan ta upp till 2 timmar. Det är då ett första samtal med din homeopat. Det är för att han eller hon ska kunna få en helhetsbild och ingående information om aktuella besvär. När helhetsbilden är klar så kan man ordinera naturliga läkemedel. Sedan brukar man följas upp och gör återbesök efter cirka 5 veckor. 

När kan man använda homeopati?

Nedan är flera exempel på saker som kan behandlas med homeopati och det med goda resultat. 

Muskler, skelett

Värk, artros, HD, AD, förkalkningar, akuta skador, sträckningar och överbelastningar, ryggproblem.

Hud

Eksem, allergier, utslag, sår, blödningar, bölder, brännskador.

Hormonella problem

Sköldkörtelproblem, PMS, mensbesvär, infertilitet etc.

Problematisk skendräktighet, juverinflammationer hos djur.

​Mage,- tarm

Diarré, förstoppning, katarrer, IBS m.m.

​Njurar och urinvägar

Urinvägsinfektioner, njursten, prostataproblem, inkontinens.

Akuta sjukdomar

Inflammationer, infektioner, influensa.

Mentala/känslomässiga bekymmer

Rädslor, fobier, sorg, stress, ångest, chock, sömnbevär.

Rehabilitering

Efter långvarig behandling med starka mediciner eller efter kirurgiska ingrepp kan en homeopatisk behandling hjälpa till att korta ner rehabiliteringstiden så att kroppen snabbare återfår sin balans.

​Homeopati kan även motverkka biverkningar av vaccinationer, läkemedel med mera samt att det även kan ges förebyggande inför en förestående influensaepedemi, resa, operation, tandutdragning, vaccination eller för åksjuka/sjösjuka.

Koppning

3 Mar 2020

En annan traditionell läkekonst, det är koppning. Den behandlar på djupoet och det med hjälp av vakuum och sugkoppar som skapar ett undertryck som effektivt ökar blodcirkulationen och transporterar bort slaggprodukter i bindväven.

Koppning har använts i åratal i olika delar av världen. Metoden är en del av traditionell kinesisk läkekonst och har även omnämnts i antikens Grekland. Traditionellt har de koppor som använts vid behandlingen gjorts av lera, glas eller ben. Idag har kopporna utvecklats till att tas fram i gummi eller silikon, för att bli mer mångsidiga.

Testa akupunktur

25 Aug 2019

Det är många som lider av diverse besvär som blir rekommenderade att testa akupunktur, men de drar sig för det eftersom de tycker att det är läskigt med nålar i huden. Faktum är att de små sticken knappt känns, men de kan mycket väl vara lösningen för de besvär man dras med. Nog är det värt att testa! Kolla in klippet här upp där en tjej vid namn Lisette testar akupunktur.

Ett annat sätt att må bra, utan nålarna

12 Oct 2018

Akupunktur kan hjälpa många till ett bättre liv, det gäller även mig. Men det finns även andra saker jag gör för att må bra i själen. När jag är lite stressad så brukar jag leka lite med nagellack på mina egna händer och fötter och har hittat Nail Art, som är en slags konst på naglarna. Jag är inte så duktig ännu så det får ju tränas en hel del. Det går ju åt en del nagellacksborttagning om man säger så. Jag försökte ett tag med ett medel jag gjorde själv men det blev inte så bra. Det tog inte bort nagellacken på ett bra sätt. Så nu handlar jag på en sajt där man får cashback när man handlar online. Då får jag ju lite pengar tillbaka på varje inköp jag gör, vilket inte är dumt alls. 

Hur kan det fungera?

Ja, jag var ju lite skeptisk till en början när jag först besökte Cashbacker.se men efter att ha läst på sidan så förstår jag. de företag som de jobbar med ser detta som en utmärkt form av reklam, och de betalar mer än gärna för reklam. Dessa pengar används då för att premiera kunderna hos cashbacker som själva bara tar en liten del av intäkterna. Det är faktiskt jättesmart, de tjänar pengar, företaget som säljer produkten tjänar pengar och framför allt: Jag tjänar pengar! Nu handlar jag så många prylar jag bara kan den vägen, inte bara nagellacksborttagning och jag är hur nöjd som helst. Det fungerar! 

Akupressur - reflexologi - zonterapi

29 Sep 2018

Nära förenat med akupuktur, där man använder små nålar för att styra om i nervbanorna, finns akupressur där man istället masserar specifika punkter i huden. I klippet får vi veta med om akupressur, som även kan kallas reflexologi och zonterapi. För en del människor är akupressuren avkopplande massage och för andra ren healing.

Att resa är hälsosamt

11 Sep 2018

Det finns många olika sätt att påverka sin hälsa på ett effektivt sätt med. Det är allt från akupunktur som vi gärna skriver om till att resa som ett annat exempel. Det kan vara Costa Rica resor, resa till Kina, eller resa runt hemma där man bor. Oavsett om man åker till Costa Rica eller väljer ett land närmare så är resandet i sig bra för hälsan!

Resor till värmen är bra för kropp och själ

Det har gjorts en Sifo-undersökning som visar att det är bra att resa till varmare länder. Undersökningen visade att 54% anser att resor till solen är bra för den fysiska hälsan. Sen var det hela 72 % som ansåg att det var bra för den psykiska hälsan med sol och värme.

Genom att resa så upplever de allra flesta att man mår bra, man får tid att spendera med sina nära och kära samt att man får uppleva nya saker. Sol och värme är något man redan vet har positiva effekter på kroppen. Bland annat är det hjärtat och blodomloppet som mår bättre av värme samt att immunförsvaret blir mycket bättre. Solljust i sig ger oss även en massa d-vitaminer som i sin tur är bra för njurar, tarmar och ben.

Några av de positiva effekterna av att resa är:
1. Stärkt immunförsvar
2. Minskning av skador efter långvarig stress
3. Påfyllning av D-vitamin
4. Mental avkoppling
5. Gör det lättare för hjärtat att arbeta

Detox

28 Aug 2018

Om man är seriös i det att man vill hela sin kropp så måste man förr eller senare vidta de rätta åtgärderna. Det är när man börjar söka på djupet som man upptäcker saker som akupunktur, meditation och detox och dessa former av hälsoinvesteringar kan vara livsomvälvande. Då och då mår vi alla bra av att helt rensa kroppen på toxiner och gift och det gör vi lättast genom att dricka detoxjuicer och teer. Det finns olika program att följa och man bör alltid välja något som passar en själv. Vanliga detoxingredienser är citron, ingefära, äppelcidervinäger diverse örter och såklart en massa, massa vatten.

Sluta röka med akupunktur?

23 Jun 2018

Akupunktur används i Sverige framför allt vid smärtlindring men det har även kommit att bli en behandlingsmetod mot att sluta röka. Idag finns det många olika alternativ för den som vill sluta röka. Det är plåster, e cigaretter, tuggummin, tabletter, hypnos och så nu då akupunktur. Det är så klart individuellt om det fungerar, kanske e ciggen är bättre för dig, men det kan vara värt att även testa akupunktur.

Så fungerar akupunktur

Under akupunktur så händer det en hel del med kroppen. Det är så att vissa punkter har kopplingar till inre organ. Bland annat binjurarna som exempel, fär många livsviktiga hormoner bildas. Den metod som används för rökavvänjning är NADA, vilket innebär nålar i örat. Denna metod används även för drogavvänjning. Fem akupunkturpunkter i varje öra fungerar lugnande och frisätter bland annat endorfiner, som har stor betydelse i alla typer av beroende. Dessutom finns det en så kallad nikotinpunkt i örat. NADA står för National Acupuncture Detoxification Association. 

Det sägs att sju av tio blir rökfria med hjälp av akupunktur. Det gäller även att vara motiverad och kanske komplettera med e cigaretter från EQcigs.se eller andra metoder. Akupunkturen kan dock även vara bra mot att bli lung, minska abstinens, samt att man får stöd av den som utför behandlingen. En del säger att akupunktur kan förändra smak- och luktsinne. Det är inte längre lika gott att röka så varför inte testa?

← Earlier posts