Testa spikmatta

En spikmatta är inte fel att köpa och använda. Det är ett sätt att kunna ge sig akupunktur, utan att besöka en akupunktör. På FitnessFrank kan du jämföra olika modeller och hitta bäst i test. Att ligga på en spikmatta gör att då sänds så kallade triggerpunkter i kroppen signaler till ryggmärgen. Det i sin tur gör att hjärnan tillverkar eget morfin. Så kallade endorfiner.

Att ligga på spikmatta gör att blodkärl vidgas och cirkulationen ökar. Muskelkramper kan släppa och det kan även göra att värk avtar. 

Så ligger du på en spikmatta

Är du ovan, ha på dig en t-shirt eller lägg ett tunt lakan mellan mattan och huden. En del kan ligga 20 minuter, andra börjar med 10 minuter per gång.

Om det gör ont, testa att ha spikmattan på ett mjukt underlag som i sängen eller på en matta. Det gör att det inte blir ett lika hårt mottryck.

Lägg en kudde under nacken för att komma åt överallt.

Har du svårt att ligga raklång kan du lägga underbenen på en stol eller säng för att få ner svanken. Efter en tids användning kommer du att kunna ligga på rygg med utsträckta ben.

Olika varianter av spikmatta

Spikmattor kommer i en mängd olika varianter. Ju fler piggar det är på den, desto bättre kommer trycket att fördelas över din kropp. Många väljer att börja med det indiska originalet Shakti eller den svenska spikmattan från Cura Comp AB.

11 Sep 2021