Det är många saker som har sitt ursprung i Kina

Att akupunkturen kommer från Kina från början vet de flesta om. Men har du koll på vad det är mer som kommer därifrån? För skoj skull har jag letat lite på nätet för att se om jag kan hitta konstiga saker som kommer från Kina utan att man vet om det. Här kommer min lilla lista på det jag har hittat. 

Fyrverkerier

Ja, det kanske inte kom som en överraskning. I Kina har man använt sig av krut väldigt länge. Ungefär samtidigt som vi i Sverige satt och bankade stenar mot varandra så stod de med krut. Inte till vapen, utan som underhållning för att det sprakade så kul. När krutet sedan kom till Europa så insåg man att det kunde användas i krig. 

Spel om pengar

Cirkeln är sluten kan man nog säga. Macao räknas nu som en av världens största spelstäder. Vi i Sverige söker oss nog helst till online casino med bra vinstchanser men få vet om att det hela började i Kina för tusentals år sedan. Det var soldater som hade tråkigt och skapade olika former av spel. När de slutade vara soldater tog de med sig spelen hem och på den vägen är det. 

Papper

Tro det eller ej. Pappret är faktiskt en kinesisk uppfinning. Många tror kanske att det var egyptierna som var först med sina papyrusrullar men så är inte fallet. Kineserna skapade papper långt före dess och än idag kan man skåda vackra konstverk och skrifter på dessa papper.  

30 May 2018